Dec 30

Kom till montern på MyDog!

Varför inte ta chansen att träffa mig och Britt Nylund och kanske snacka lite på MyDOG? Vi kommer att vara i Klickerförlagets monter och signera böcker på torsdag 4 januari från 12:00 till 13:30, och därutöver kommer vi att vandra runt på mässan.

Monter: B04:10

 

Dec 30

Online-kurs

Under våren hoppas jag och Britt Nylund kunna publicera en online-kurs genom Klickerförlaget. Vi kommer att inrikta oss på olika teman som vi vet vållar många tränare huvudbry. Ha därför gärna lite koll på hemsidorna så att du också kan träna virtuellt med oss!

 

Dec 30

Ny studiehandledning del 1 ute nu

 

Jag och Britt Nylund är stolta över att kunna presentera del 1 av vår studiehandledning till boken Nosework – allt du behöver veta! Oavsett om du är instruktör och vill hålla en kurs som utgår ifrån boken, eller om du vill ha en strukturerad kursplan när du tränar själv eller med kompisar – detta är handledningen för dig! Denna del 1 innehåller kursplaner för grundkurs och fortsättningskurs i nosework. Inom kort kommer även del 2, som innehåller kursplaner för tävlingskurs och avancerad kurs.
För mer information, se https://klickerforlaget.se/butik/nosework-studiehandledning-del-1/

apr 08

Uppdrag i Stora Höga

I helgen genomförde Britt och jag vårt uppskattade ”uppdrag” där deltagare får jobba med sina hundar i nya miljöer. Deltagarna får ett antal områden som ska sökas av efter misstänkta preparat – denna
gång var det små mikrochipbomber som placerats ut (men i verkligheten alltså eukalyptusgömmor).

Idén med uppdraget är att du får tillhöra ett lag och att ni tillsammans lägger upp strategier, hjälper varandra koma ihåg var ni varit och kommer med tips och tillrop. Alla hundar får minst ett område där ingen annan sökt förut; därefter är det upp till laget om det ska sökas av igen av fler hundar och över huvud taget hur arbetet ska fördelas.

En annan tanke med uppdraget är att det är helt fritt från tävlingsstressen. Det gör inget om du eller hunden gör missar – tvärtom är det ett utmärkt sätt att få syn på vad ni behöver träna mer på eller var det finns svagheter i träningen. Samtidigt är det spännande nog att engagera alla i laget. Hundarna får många sökminuter under dagen.

Denna gång var vi på en industrifastighet i Stora Höga. Det bjöds på ett stort antal kluriga miljöer och gömmor. Hundarna var jätteduktiga! Vi tröttnar aldrig på att se hur hundarna jobbar och hur mycket de uppskattar att få hålla på med nosework.

Både hundar och förare var nog möra när de kom hem på kvällen. Vi hoppas vi ses igen på nästa uppdrag senare i år!

 

apr 08

Fortsättningskurs i nosework avklarad

Nu var det avslutning på Thinas och min fortsättningskurs i nosework. Vi hade en liten minitävling med alal de fyra momenten och dessutom några säkringsövningar på slutet.

Laila och Doris.

Klart är att söken tar på krafterna. På en riktig tävling är det självklart mycket längre tid mellan momenten, och tid och vatten är som bekant det som kan hjälpa hunden att återhämta sig mellan sök.

Trots ansträngningarna höll hundarna ihop på ett bra sätt, vilket tyder på att de tränats lagom varligt för att bygga upp uthålligheten. Bra jobbat, alla deltagare!

För dig som vill öka uthålligheten hos din hund gäller det att till en början göra enkla sök men flera på raken. Förr eller senare måste du ändå öka svårighetsgraden när du bygger uthållighet, och det som kan hjälpa hunden är smellerburken (men det räcker med en sniffning), vandringen och startrutinen. Se till att starta i motvind om du är utomhus. En sökplan kan också underlätta om du har en stor yta att söka av. Ha alltid ett reservsök på lut ifall hunden skulle överväldigas. Det kan räcka med en enda låda – allt för att hunden ska lyckas.

Astrid och Edvin.

Det har varit otroligt roligt att få vara med på de här hundarnas resa – så duktiga de är, och så fina förare de har!

Thina och jag önskar er lycka till i er fortsatta träning och hoppas att vi ses snart igen!

apr 08

Appellspårkurs

Efter åtta roliga kurstillfällen var det avslutning på appellspårkursen den 26 mars. Vi hade en liten låtsastävling som började med spår på fält. En kall morgon med så småningom stigande värme gjorde att spåren blev aningen klurigare än vad vi tidigare övat på, och det kanske inte hjälpte att ett antal rådjur passerade över åkrarna, men hundarna gjorde ändå så gott de kunde.

Cox nosar målmedvetet.

Missy följer spåret.

Ville har fäst rejält i spårkärnan.

Full fart på Tiika.

Sedan åkte vi till klubbstugan i Tanum och avverkade budföring, lydnad och platsliggning i tur och ordning. Visst finns det saker att öva på och finslipa, men den viktigaste upplevelsen tror jag ändå var att deltagarna upptäckte att det inte var så dramatiskt som de kanske föreställt sig.

Cox springer så fort på budföringen att han nästan sprang ut ur bilden!

Några slutsatser från kursen:

  • Träna spår i olika miljöer, med olika liggtider och olika längder. Variation gör att hunden får många erfarenheter och lär sig generalisera.
  • Träna upp intresset för spårpinnarna vid sidan om spårträningen och gör en stor affär av dem även i spåret. Utan pinnar, inga poäng.
  • Plocka upp pinnarna även om hunden inte stannar!
  • Lydnadsmomenten går att träna på och nöta. Kom ihåg att det är hunden känsla som är det viktigaste att fokusera på! Den ska uppleva tävlingssituationen som mysig och kul.

Jag önskar alla deltagarna ett stort lycka till i framtida träning och tävling. Spåra lugnt, allihop!

mar 11

Nosework-dag i Bengtsfors

Alltid lika trevligt att komma till Bengtsfors brukshundklubb! Idag var jag där och hade en introduktionsdag i nosework. Tio ekipage fick prova på urvalsbanan, lite utomhussök i det vackra vädret och behållarsök, allt med eukalyptusdoft.

Tesla får sniffa på smellerburken.

Alla hundar var jätteduktiga! Nu får vi hoppas att de får fortsätta träna hemma med sina doftkit. Klubben ordnar en träningskväll redan nu på onsdag, så det är bara att öva.

Som en liten påminnelse till alla hundförare vill jag betona vikten av att belöna vid burken, det vill säga så nära källan som möjligt. Det är särskilt viktigt så här i inlärningsfasen för att hunden ska förstå vad det är den ska leta efter, vad det är som är viktigt.

Tänk också på att belöna länge och väl. Sitt gärna tjugo, trettio sekunder och tala om för hunden vad duktig den är medan den får äta det godaste goda. Alla hundar är inte förtjusta i mat, men de flesta har ju något som de uppskattar att mumsa eller slicka på. Hunden ska bli mallig av belöningen!

Ett annat tips är att inte störa hunden när den jobbar genom att prata med den och uppmana den att leta i onödan. Så länge hunden sniffar och undersöker området kan föraren hålla sig passiv. Om hunden fastnar eller glömmer vad den höll på med kan föraren uppmuntra den att söka vidare, men annars är det bäst att låta den klura själv. Speciellt hundar som gillar att ta kontakt med sin förare måste få jobba så ostört som möjligt.

Anna och Hozz får instruktioner inför utomhussöket.

Och så har vi hundarna som gärna vill stöka med lådorna i behållarsöket – sätt upp lådorna på stolar eller liknande. Om lådorna är mycket frestande att stoja med kan det vara en idé att gå tillbaka till enbart en låda och träna på att hunden nosar lugnt. Testa att ställa ut några lådor (utan doft) i inomhus- eller utomhussöket en bra bit ifrån doften så lär hunden sig så småningom att åsynen av lådor inte innebär att den ska jonglera med dem. Efter ett antal sök där lådorna bara är statister, kan föraren testa att söka på behållare någon gång och se om hunden dämpat sig. Anpassa antalet behållare efter hundens intensitet (färre lådor för överentusiastiska hundar).

Förhoppningsvis får jag äran att träffa en del av de härliga ekipagen på fortsättningsdagen i april!

Det blev ett mycket trevligt reportage av dagen signerat Jan Lorentsson i tidningen Dalslänningen också. På tidningens hemsida hamnade även en film som du kan se här.

Det härliga gänget som tränade nosework idag!

 

feb 24

Spårträning med godis

Echo äter godisbitar i spårstarten.

Jag har under en period haft problem med Echo i spårstarten. Han älskar ju att spåra och är väldigt taggad före start men ändå på ett balanserat sätt. När jag har släppt på honom har han dock efter bara ett par meter tvärvänt eller kastat ut åt sidan för att efter lite spring fästa i spåret igen. Det där beteendet ville jag ha bort men jag hade inte lyckats hitta något bra sätt.

På ett spårläger med superduktiga Agneta Färnefors fick jag som tur var ett fungerande tips: lägg godisbitar utspridda precis i starten och en liten hög med godis några meter in i spåret (innan den punkt där han oftast bryter av). Behövs det så lägg ytterligare en liten godisstation efter några meter till.

Echo går rakt ut från starten.

Det här har jag nu gjort på nästan vartenda spår sedan dess och tvärvändandet har helt eliminerats. Ibland bryr han sig inte ens om godisstationen några meter från start. Han fäster jättefint direkt (även när jag inte har godis i starten) och fortsätter i spårkärnan. Kanon!

Det finns många fiffiga knep att ta till med hjälp av godis i spårstarten, faktiskt. Särskilt heta och spårtaggade hundar är också hjälpta av godisstationer innan de kommer fram till själva startpunkten. Godis i sig är ju lugnande och om föraren ser till att hunden verkligen äter upp varenda godbit innan den får gå vidare brukar hunden vara i spår-läge när den kommer fram. Man kan ha en eller många stationer beroende på hur laddad hunden är. Även i själva spåret kan dessa hundar få godishögar som de måste stanna och äta innan de får ge sig av igen.

En liten notis om godis i spåret är att om du spårar på sommaren kan godbitarna översållas av myror eller andra insekter, vilket inte är så aptitligt precis. Lägg i så fall godbitarna i en liten burk så håller de sig tills hunden kommer. Det kan faktiskt vara lite mer spännande att tillsammans öppna asken och mata hunden än att den bara tar godiset i farten.

Var inte rädd för att använda godbitar i spårstarten om du har något som behöver justeras!

  

 

feb 19

Doftprov i Partille

Lena och Totte hittar rätt låda med eukalyptus.

Igår ordnade Britt och jag ett officiellt doftprov med alla tre hydrolaterna. Allt gick väldigt bra och det var jättekul att se så många motiverade hundar och glada förare! Varenda hund som deltog visade tydligt att de hade koll på den doft de prövades för. En sak som jag verkligen gillar med nosework är att jag får chans att observera alla typer av hundar och raser som jag normalt inte kommer i kontakt med. Det bekräftar också att sporten passar precis alla!

Doftprovet är till för att säkerställa att föraren kan läsa sin hund när den hittar rätt doft och det är därför provresultatet hör till ekipaget, det vill säga både hund och förare tillsammans. Om någon annan vill tävla med din hund måste den personen göra ett eget doftprov just för att kontrollera att hen kan läsa av hunden. Det syns ju tydligt att förarna har tränat och är duktiga på att avgöra vad hunden talar om för dem.

Jag vill ändå passa på att ge lite tips till alla som ännu inte gjort ert första doftprov eller om du kanske missat ett prov. Själva situationen med bedömare och godkänt/icke godkänt kan göra den mest rutinerade till ett skälvande vrak (så var det dock inte i helgen!) vilket kan smitta av sig till hunden som tycker att föraren beter sig märkligt.

  • Tänk på att doftprovet inte är ett race – det går visserligen på tid men tre minuter är väldigt länge när det bara är tolv lådor som ska undersökas. Låt hunden få jobba i lugn och ro. Du hinner gå över alla lådorna ett antal gånger om du skulle vilja.
  • Även om du gör doftprovet i känd miljö kan själva situationen upplevas som annorlunda för hunden. Om provet är på en okänd plats kan det också påverka. Många gånger visar inte hunden att den funnit doftlådan likadant som den brukar när du tränar hemma eller på dina vanliga träningsställen. Kanske använder den tassen när den brukar ha nosfrys eller sätter sig istället för att ligga. Bli inte förvånad om hunden gör något annat än vanligt.
  • Skulle hunden utföra ett beteende som ser ut som en markering men inte som den brukar markera och du känner dig osäker, ta då ett varv runt lådorna och se om hunden uppvisar en tydligare markering eller intresse vid en annan låda. Gör den inte det kan du förmoda att det var doftlådan som påträffades.
  • Ha ändå lite is i magen vid otydliga markeringar. Ibland kan hunden sniffa till lite extra på en kartong av någon anledning som vi inte känner till. Tänk på att flera andra hundar kanske sökt på kartongerna före dig, och din hund kanske vill kontrollera vad det är för typer som har varit där. Då är det definitivt värt att gå ett varv för att försäkra dig om att hunden inte visar större intresse för en annan låda.
  • En del hundar som tvingas släppa doftlådan kanske inte påvisar den igen. Antingen tycker hunden att lådan är klar och färdigvisad eller också kan den uppleva ett motivationstapp för att den inte blev bekräftad första gången. Vissa blyga hundar tror ibland att de gjort fel om de inte får bekräftelse direkt. Var därför lyhörd och varsam om du har en sådan hund som markerar lite otydligt. Vill du ändå kolla av de andra lådorna ska du vara extra käck och positiv när du kommer tillbaka till den som hunden först intresserade sig för.
  • Om du får intresse vid en låda men ändå vill gå över alla de andra bör du notera vilken låda det var. Att räkna är den enda säkra metoden. Ta dig tid att dubbelkolla vilken låda det är så att du kan återkomma till den och kolla igen. Det händer ibland att både hund och förare tar fel för de tänker exempelvis ”det var en låda i början” eller ”den var i vänstra raden” men minns inte exakt vilken, så när de kommer tillbaka och hunden sniffar på en av lådorna i början (för att kolla) tror föraren att hunden markerar.

En bra sak med doftprovet är att det alltid slutar med att hunden lyckas oavsett om ni får ett godkänt intyg eller inte. Det går också bra att göra om doftprovet om det inte går som du tänkt, så slappna av!

Lycka till på alla framtida doftprov!

 

feb 09

Nosework-kurs med Thina

Avslutning av nosework-grundkursen på Tanums maskinstation ikväll med Thina från Sportsman’s Pride – superkul att träffa alla duktiga hundar och förare igen! Nästan alla kommer att fortsätta med nästa kurs, så det ska bli jättekul.

Idag rådde det ingen som helst tvekan hos någon av hundarna om att de verkligen fattat doften. De valde den gång på gång framför diverse störningar som korv och leksaker och trots att matte eller husse körde omvänt lockande och Är du säker? (en av våra säkringsövningar). Fina, smarta hundar!

Vi provade också ett litet okänt sök där Thina och jag gömt doften i ett rum utan att förarna visste var. Det blev en ögonöppnare för de flesta: det är så här min hund ser ut när den har hittat doft alldeles på egen tass! Så det får bli mitt sluttips för den här kursen – se till att alltid se ut som om du inte vet!

Enya söker av omklädningsrummet.

Enya hittar doften!

Vi har tagit upp det förut men det kan aldrig sägas för många gånger 🙂 Det innebär alltså att du följer med hunden även om den letar på ställen där du vet att det INTE finns doft, och att du inte stannar eller leder hunden till den del av området där doften finns.

Låt hunden sköta arbetet! Så länge den jobbar behöver du heller inte prata med den och söker den kontakt och vägledning ignorerar du den. Skulle den komma av sig helt är det okej att starta om hunden med kommandoord, gest och/eller en fras av typen ”har du kollat här?”.

En trött Doris dåsar efter dagens sök.

Jätteskoj att ha den här kursen och på återseende snart!

Tidigare inlägg «