↑ Tillbaka till Personspår

Godisspår

Utrustning: massor med små mjuka godbitar, till exempel korv, köttbullar eller ost.

  1. Detta spår ska läggas på en gräsäng med kort gräs (max 15 cm högt). Om man lägger godis i skogen är risken stor att myror kryper på bitarna, och det är ingen belöning för en hund att äta myrkorv. (Alternativt kan man lägga godbitar i många små burkar, men det är opraktiskt.)
  2. Låt inte hunden se på när du lägger spåret.
  3. Skrapa upp ett märke där du går in på ängen så att du vet var det börjar. Stampa upp en liten yta i gräset (så stor som dina två fötter) där starten är. Annars kan du sätta en käpp eller annan markering. Lägg fem, sex godbitar i spårets början. Fortsätt sedan att droppa en godbit vartannat, vart tredje steg ca 30 – 50 meter. Ha en kalasbelöning i slutet. Låt spåret ligga 5 minuter till en timme.
  4. Hämta hunden. Den vet inte att den ska spåra så ha inga förväntningar! Ta med den till starten och visa den med handen att det finns godis på marken. Låt den äta och följ efter när den förhoppningsvis fortsätter. Det bästa är om hunden äter varje godbit, men om den hoppar över några gör det inget – om den spårar har du uppnått syftet med övningen! Om den stannar kan du visa med handen mot marken att det finns fler godbitar om hunden fortsätter nosa. Det ska bli stort kalas i slutet.
  5. Om hunden förstod övningen kan man fortsätta på detta sätt i några spår till. För varje spår glesar man lite på godbitarna så att de blir färre och färre. När det bara är fyra, fem kvar kan man prova att flytta spåret till skogen och ha godbitarna i burkar i stället, och hjälpa hunden att öppna varje burk innan den fortsätter. (Om man spårar på vinterhalvåret kan man självklart ha godbitar direkt på marken då det inte finns några myror.)
  6. Övningen fungerar bra på hundar som gillar mat. Men om din hund inte blev övertygad av detta kommer den nog att gilla mattespår.