↑ Tillbaka till Nosarbete

Kottsök

Om du har möjlighet att gå på promenad med din hund i skogen kan du passa på att göra en rolig nosaktivering under turen. Prova kottsök! Det finns oftast gott om kottar och hundarna tycker det är skojigt att hitta något som har din vittring på sig.

Märk kotten genom att skrapa av några fjäll.

Plocka upp en kotte och gör något märke på den, så att du kan se att hunden verkligen kommer med rätt kotte sedan. Det är lätt att skrapa av några fjäll så att den får ett kännetecken.

Håll sedan kotten i handen under promenaden, gärna minst 5-10 minuter. Det är för att den ska få mycket av din vittring på sig. Vissa tider på året kan kottarna vara lite kådiga, så det kan vara en idé att ha med sig en våtservett till efter söket.

När du sedan kommer till en lämplig plats där det redan finns en hel del kottar kan du kasta din kotte in bland resten. Första gångerna kan du låta hunden se på när du kastar, men håll den i halsbandet så att den inte springer iväg innan du gett den klartecken. Om du låter hunden se på kan du med fördel vända den om ett varv innan du skickar den, så att den inte bara springer på synen. Säg gärna något i stil med ”leta kotte!” till hunden när du släpper den.

Låt hunden jobba med att finna den märkta kotten. Om den kommer tillbaka med kotten i munnen blir du så klart överlycklig och berömmer storligen. Men om din hund inte gillar att apportera eller inte har lärt sig att bära föremål i munnen kommer den säkert ändå att markera kotten på något sätt, till exempel stanna till, buffa på den eller peta på den med tassen. Då blir du lika glad – huvudsaken är att hunden visar dig att den har funnit rätt kotte!

Echo hittar rätt kotte.

När du gjort den här övningen några gånger kan du kasta ut kotten bland de andra utan att hunden ser på. Hunden kommer att känna igen situationen och förstå vad den ska göra.

Ha det så kul i kottskogen!