↑ Tillbaka till Nosarbete

Personspår

Att spåra är för många hundar det absolut mest uppskattade nosarbetet. Det kräver koncentration, kondition och jävlar anamma, vilket är precis vad en del hundar behöver för att få utlopp för sin energi. Alla hundar kan spåra och du kan oftast hitta en form av spår som passar just din hund. För den tävlingsinriktade finns det också olika sorters spår att tävla i – jag tänker närmast på bruksspår, IPO-spår och viltspår.

Personspår innebär att hunden spårar efter en människa som har gått någonstans, oftast i skogen eller på fält, och många gånger har lagt föremål under sin vandring. Dessa föremål ska hunden hitta och gärna markera på något sätt. För personspår som aktivering behöver du inte bry dig om föremål förutom en leksak i slutet.

Det finns ungefär lika många skolor och idéer om spårning som det finns spårhundförare, så det som du kan läsa på den här sidan är mina egna tankar och erfarenheter som har fungerat för mig och för dem jag har hjälpt eller instruerat. Ta de tips som passar dig!

Om du aldrig spårat förut men vill börja finns det här tre sätt att starta spårningen med hunden. Den första, som kallas spontanspår, funkar också som valpens första spår. Testa först spontanspåret, sedan godisspåret och sist mattespåret i den ordningen beroende på hur roligt din hund tycker att det är. Om den första övningen funkar behöver du inte göra de andra.

Spår är en fantastisk aktivitet som också tröttar ut din hund på ett mycket positivt sätt, men det kan faktiskt vara så att den inte passar just din hund. I så fall finns det många andra nosövningar att hålla på med (till exempel nosework, sök, uppletande).

Det kan ju vara så att du vill spåra ”på riktigt” men ingen av de tre spårövningarna har hjälpt hunden att bli intresserad. I så fall ska du ta kontakt med en erfaren spårmänniska och få individuell hjälp. Kanske viltspår (blodspår) kan vara något i stället? (Det ska dock sägas att om du börjar med blodspår med en hund som inte har lärt sig/inte vill spåra efter människor kommer du kanske att få svårigheter med att lära den personspår sedan. Viltdoften är helt enkelt mycket mer intressant för en hund, så det enda som kan konkurrera är möjligen mattespår. Det rekommenderas att inte börja med blodspår om du vill hålla på med personspår. Har hunden däremot lärt sig personspår först kan du utan vidare hålla på med blodspår.)

 

 

Spontanspår

Utrustning: Klädnypor i skarp färg eller snitslar Hundens favoritleksak eller en burk med godis, eller portionsförpackad kattmat Ha hunden hemma eller i bilen – den ska inte se på när du lägger spåret. Börja första spåret i skogen i någorlunda lättgången terräng, gärna i medvind (men i skogen virvlar vinden så att man inte alltid …

Visa sida »

Godisspår

Utrustning: massor med små mjuka godbitar, till exempel korv, köttbullar eller ost. Detta spår ska läggas på en gräsäng med kort gräs (max 15 cm högt). Om man lägger godis i skogen är risken stor att myror kryper på bitarna, och det är ingen belöning för en hund att äta myrkorv. (Alternativt kan man lägga …

Visa sida »

Mattespår

Vid det här laget har du nog en uppfattning om vad din hund tycker om spåret. Den kanske anser det tråkigt och krångligt eller också är den så intresserad av allt annat att den inte har förstått att den ska använda nosen. Den kanske inte heller är så intresserad av mat. Ofta är den dock …

Visa sida »