↑ Tillbaka till Personspår

Mattespår

Vid det här laget har du nog en uppfattning om vad din hund tycker om spåret. Den kanske anser det tråkigt och krångligt eller också är den så intresserad av allt annat att den inte har förstått att den ska använda nosen. Den kanske inte heller är så intresserad av mat. Ofta är den dock väldigt intresserad av sin matte eller husse! I den här övningen behöver du en medhjälpare som går med hunden.

  1. Låt hunden se att du går iväg in i skogen, helst genom några buskar eller annan terräng som gör att hunden inte kan se vart du tar vägen. Gå rakt 30 meter in i skogen och sätt dig bakom en buske eller stenbumling. 
  1. Medhjälparen tar undan hunden så fort du är utom synhåll. Gå en liten promenad och kom tillbaka tio minuter senare. Då tar medhjälparen med hunden fram till buskaget och låter hunden spåra upp matte/husse. Om hunden glömmer bort vad den ska göra på andra sidan eller bara springer hej vilt kan man göra om övningen fast du har gömt dig lite närmare. Ge hunden ett fint kalas när den kommer fram.
  2. Om det här fungerade kan man testa att du går ut lite i förväg, så att hunden inte ser var spåret börjar (och nu kan man skippa buskaget). Du och medhjälparen får komma överens om var spåret ska börja i förväg så att hunden kommer rätt. Efter en stund släpper medhjälparen hunden på spåret och låter den spåra fram till dig.
  3. Tredje gången kan du lägga den roligaste leksaken (eller en godisburk) på spåret och när medhjälparen och hunden kommer dit leker de och stojar. Sedan fortsätter de och hunden får hitta dig (en liten ryggsäcksstol kan vara lämplig så du kan sitta och vänta!) och det blir skojigt kalas igen – för hunden är det en storartad belöning att återförenas med dig!

Efter detta kan du pröva att göra spontanspåret igen, men om det inte fungerar får du fundera. Om du bara vill spåra med hunden för att aktivera den är det inga problem att fortsätta med mattespåren och göra dem längre/äldre/svårare (men skynda långsamt!) allt eftersom hunden blir duktigare. Du kan också ta hjälp av en erfaren spårmänniska eller prova viltspår (blodspår).