↑ Tillbaka till Nosarbete

Godisträd

För att göra promenaden mer intressant för hunden kan man låta den leta godis i träd. De flesta av oss har ett
lämpligt träd eller flera på rundan, så det är lätt att aktivera hunden. Välj ett lämpligt träd som har lagom skrovlig bark. Gamla tallar och björkar brukar vara perfekta, men vilket träd som helst som inte har helt släta sidor fungerar bra. Undvik dock sådana träd som du vet används som toalett av alla förbipasserande hundar. Om du har träd som står en bit från gångvägen eller trottoaren är de att föredra.

Bind upp hunden i ett annat träd, sätt den att vänta på lydnad eller håll den ifrån trädet med kopplet medan du sätter ut godbitarna. Du kan också gå ut och preparera trädet i förväg och gå rundan från andra hållet (så att hunden inte spårar upp trädet – såvida det inte är det du vill), eller be någon annan göra i ordning godisträdet.

Kläm in korvbitar eller små godisar i barkskrevorna. Om det finns låga grenar kan man lägga godbitar direkt på dem. Bredbar leverpastej eller tubost kan smetas direkt på barken. Placera ett antal godbitar på olika höjder på trädets stam och grenar. Sätt en eller ett par bitar lite högre upp än vad hunden kan nå även om den sträcker sig, och en eller två bitar allra längst ner närmast marken. Om din hund aldrig letat på träd förut kan du sätta flera bitar ganska nära varandra, eller som ett litet spår uppför trädet. Vana hundar kan få godiset mer utspritt.

Om hunden är novis på godisträd får man visa den vad den ska göra. Håll den i halsbandet eller kopplet och för handen mot trädets stam i markhöjd. Låt hunden följa handen med nosen så att den snappar upp doften av den nedersta godbiten. När den ätit första biten kan man se om den fortsätter leta själv, eller om man behöver hjälpa den lite till. Peka på barken i närheten av (men inte direkt

på) nästa godbit. Låt på det här viset hunden sniffa sig fram till godbitarna. Det gör inget om den inte hittar allt.

När det gäller de höga bitarna är det en chans för hunden att få sträcka ut ryggen ordentligt. Det är inte meningen att hunden ska hoppa upp efter trädet. Peka i närheten av den höga godbiten och när hunden sträcker sig upp berömmer man och tar själv loss godiset och ger det till hunden.

Efter ett antal godisträd kommer hunden att förstå vad som är på gång när man visar den mot trädet. Då kan man öka svårighetsgraden något. Sprid ut bitarna mer, sätt dem längre ut på grenarna och använd fler höga bitar. Men fortsätt att ge hunden en hel del bitar som den lätt kan få tag i runt om stammen. Om hunden inte förstår tjusningen med godisträd kan du prova att lägga ett litet spår med godbitar fram till stammen och sedan en bit upp. Använd då extra gott godis i lagom stora bitar så att hunden blir motiverad att följa din lilla godisrad.