Om Helena

Hundar har alltid varit favoritdjur för mig så jag har ägnat många timmar av mitt liv till att lära mig mer om dem – och på köpet om mig själv. Jag började min hundliga karriär som kennelflicka på goldenkennlar, först i Sverige och sedan i England. Eftersom jag inte har möjlighet att hålla så många hundar själv var det en fantastisk möjlighet att få tillfälle att studera hundar i flock. Golden retriever har sedan dess alltid legat mig varmt om hjärtat, men det var en schäfer jag drömde om. Efter många år i England skaffade jag en sådan när jag kom tillbaka till Sverige och är nu inne på nummer fem. Det är enastående fina hundar även om det inte alltid är så enkelt. Alla mina har varit totalt olika personligheter och jag antar att min nästa schäfer också kommer att vara helt annorlunda :-).

Hundintresset har lett till en hel del fortbildning för min del. Jag är väldigt fascinerad av hundens mentalitet och personlighet och har därför ägnat åratal åt att vara figurant och testledare för MH och MT samt figurant i BPH. Det är otroligt spännande och lärorikt, och om någon vill lära sig något om hund rekommenderar jag dem varmt att förkovra sig inom just mentalitet. Jag är även utbildad SBK-allmänlydnadsinstruktör samt SBK-lärare i grundmodul. I mitt tidigare arbete var jag lärare i hundämnen på ett naturbruksgymnasium. För tillfället håller jag kurser i mitt företag Lindesign och i samarbete med Sportsman’s Pride samt på mina brukshundklubbar och schäferklubb.

Att träna hund ledde snart till att tävla. Jag har främst ägnat mig åt lydnad och bruksspår och är tävlingsledare i båda grenarna. På senare år har det också blivit nosework, denna hundvänliga sport som verkligen passar alla hundar och förare. Men jag har testat BSL, utställning och rallylydnad också.

Tidigt insåg jag att nosarbete var något viktigt, för att inte säga en rättighet, för hundarna. De är gjorda för att använda sitt främsta sinne varje dag, många gånger. De behöver inte längre spåra småvilt eller avskrädeshögar för att överleva, men de måste nosa för att må bra. Små nosövningar är därför livsviktiga för våra hundar. Det spelar ingen roll vad du gör, bara du arrangerar någon form av nosarbete varje dag. Jag brinner för nosarbete och ser till att mina hundar får använda näsan flera gånger om dagen.

Det spelar ingen roll vad du ger hunden för övningar, bara det är du som arrangerar och initierar dem. Det gör att hunden och du kommer närmare varandra. Många anser att nosarbete inte är något samarbete mellan hund och förare, men jag håller inte med. Du ger hunden ett uppdrag – hitta godis, pinnar, doftgömmor eller vad det vara månde – och hunden tar reda på dem åt dig. Även om hunden i nosarbetets enklaste form får äta upp sina fynd på stället har den fått tillfälle att visa dig vad den hittat. Den har dessutom fått sitta och vänta medan du arrangerade övningen och den får belöning av dig efteråt. Det är samarbete. Börjar vi tala personsök, personspår och nosework blir det verkligen fråga om teamwork!

Att låta hunden läsa tidningen och sniffa efter andra hundar på promenaden är däremot inte den typ av nosarbete som jag förespråkar. Självklart ska hunden få gå runt och lukta och bara vara hund, men det är inte den sortens nosarbete som tröttar ut den, gör den mentalt stimulerad eller främjar samarbetet och bygger relationen. Tvärtom. För att det ska ske måste du som förare vara inblandad!

Så inne eller ute, kort eller länge – se till att hunden får göra någonting med nosen varje dag som du själv har planerat. Jag lovar att både du och hunden blir lyckligare! Förhoppningsvis hittar du tips på den här sidan om vad du kan göra för att aktivera nosen på din hund.

Lycka till!