↑ Tillbaka till Nosarbete

Godisrutan

En godisruta är en enkel övning som du kan göra med din hund om den är ovan att arbeta med nosen. Den fungerar även utmärkt som en liten aktivering för mer erfarna hundar. Du behöver en liten yta, till exempel en gräsmatta eller liknande underlag.
Börja med att trampa upp en ruta på ca 1×1 meter. Du kan trampa upp kanterna först och sedan gå omkring inuti rutan. Detta kallas för att valla rutan. Strö ut x antal godbitar, till exempel tio stycken, överallt i rutan, men se till att ingen bit hamnar utanför.
Hämta din hund – det gör inget om den har sett på medan du förberedde rutan. Ha den gärna kopplad, men om du har god lydnad på din hund går det bra att den är lös när den letar.Godisruta Visa med handen nära marken utkanten av rutan och säg >varsågod<. Låt hunden sniffa upp alla bitarna. Du måste inte berömma den när den hittar en godbit eftersom det är självbelönande att äta men du kan berömma hunden lugnt för att den nosar och letar.
Om du kan komma ihåg hur många bitar hunden hittat kan du glatt gosa med den när den är färdig. En del hundar är inte riktigt mottagliga för gos och kel när de är i rutan, så i så fall kan du springa en bit från rutan och gosa med den där.
Om hunden tappar intresset, använd godare/större godis, se till att den inte har ätit precis före eller sluta innan den har ätit upp alla bitar. Välj även ett lättare underlag: stickig stubbåker kanske inte är så lämpligt att söka i, åtminstone inte i början. Undvik att hjälpa hunden genom att peka på bitarna, men om den är helt ofokuserad kan du göra en svepande gest mot marken, eller starta om hunden helt och hållet.
Förbered gärna två eller tre rutor en bit ifrån varandra. Det kan vara så att din hund inte förstår övningen första gången, och då har du en reservruta. Om det går väldigt bra kanske du väljer att inte göra de andra rutorna. Du får ha koll på din hund, så att den inte upplever det hela som obehagligt eller känner press från föraren, särskilt ifall den inte är van att använda näsan. Nosarbete ska bara vara roligt! Det gör inget om den inte förstår övningen första gången, eller om den inte äter upp alla godbitarna.
För att göra övningen svårare kan du gradvis öka storleken på rutan, minska antalet godbitar och låta rutan ligga längre tid innan du hämtar din hund.