«

»

mar 11

Nosework-dag i Bengtsfors

Alltid lika trevligt att komma till Bengtsfors brukshundklubb! Idag var jag där och hade en introduktionsdag i nosework. Tio ekipage fick prova på urvalsbanan, lite utomhussök i det vackra vädret och behållarsök, allt med eukalyptusdoft.

Tesla får sniffa på smellerburken.

Alla hundar var jätteduktiga! Nu får vi hoppas att de får fortsätta träna hemma med sina doftkit. Klubben ordnar en träningskväll redan nu på onsdag, så det är bara att öva.

Som en liten påminnelse till alla hundförare vill jag betona vikten av att belöna vid burken, det vill säga så nära källan som möjligt. Det är särskilt viktigt så här i inlärningsfasen för att hunden ska förstå vad det är den ska leta efter, vad det är som är viktigt.

Tänk också på att belöna länge och väl. Sitt gärna tjugo, trettio sekunder och tala om för hunden vad duktig den är medan den får äta det godaste goda. Alla hundar är inte förtjusta i mat, men de flesta har ju något som de uppskattar att mumsa eller slicka på. Hunden ska bli mallig av belöningen!

Ett annat tips är att inte störa hunden när den jobbar genom att prata med den och uppmana den att leta i onödan. Så länge hunden sniffar och undersöker området kan föraren hålla sig passiv. Om hunden fastnar eller glömmer vad den höll på med kan föraren uppmuntra den att söka vidare, men annars är det bäst att låta den klura själv. Speciellt hundar som gillar att ta kontakt med sin förare måste få jobba så ostört som möjligt.

Anna och Hozz får instruktioner inför utomhussöket.

Och så har vi hundarna som gärna vill stöka med lådorna i behållarsöket – sätt upp lådorna på stolar eller liknande. Om lådorna är mycket frestande att stoja med kan det vara en idé att gå tillbaka till enbart en låda och träna på att hunden nosar lugnt. Testa att ställa ut några lådor (utan doft) i inomhus- eller utomhussöket en bra bit ifrån doften så lär hunden sig så småningom att åsynen av lådor inte innebär att den ska jonglera med dem. Efter ett antal sök där lådorna bara är statister, kan föraren testa att söka på behållare någon gång och se om hunden dämpat sig. Anpassa antalet behållare efter hundens intensitet (färre lådor för överentusiastiska hundar).

Förhoppningsvis får jag äran att träffa en del av de härliga ekipagen på fortsättningsdagen i april!

Det blev ett mycket trevligt reportage av dagen signerat Jan Lorentsson i tidningen Dalslänningen också. På tidningens hemsida hamnade även en film som du kan se här.

Det härliga gänget som tränade nosework idag!

 

Kommentera