«

»

feb 24

Spårträning med godis

Echo äter godisbitar i spårstarten.

Jag har under en period haft problem med Echo i spårstarten. Han älskar ju att spåra och är väldigt taggad före start men ändå på ett balanserat sätt. När jag har släppt på honom har han dock efter bara ett par meter tvärvänt eller kastat ut åt sidan för att efter lite spring fästa i spåret igen. Det där beteendet ville jag ha bort men jag hade inte lyckats hitta något bra sätt.

På ett spårläger med superduktiga Agneta Färnefors fick jag som tur var ett fungerande tips: lägg godisbitar utspridda precis i starten och en liten hög med godis några meter in i spåret (innan den punkt där han oftast bryter av). Behövs det så lägg ytterligare en liten godisstation efter några meter till.

Echo går rakt ut från starten.

Det här har jag nu gjort på nästan vartenda spår sedan dess och tvärvändandet har helt eliminerats. Ibland bryr han sig inte ens om godisstationen några meter från start. Han fäster jättefint direkt (även när jag inte har godis i starten) och fortsätter i spårkärnan. Kanon!

Det finns många fiffiga knep att ta till med hjälp av godis i spårstarten, faktiskt. Särskilt heta och spårtaggade hundar är också hjälpta av godisstationer innan de kommer fram till själva startpunkten. Godis i sig är ju lugnande och om föraren ser till att hunden verkligen äter upp varenda godbit innan den får gå vidare brukar hunden vara i spår-läge när den kommer fram. Man kan ha en eller många stationer beroende på hur laddad hunden är. Även i själva spåret kan dessa hundar få godishögar som de måste stanna och äta innan de får ge sig av igen.

En liten notis om godis i spåret är att om du spårar på sommaren kan godbitarna översållas av myror eller andra insekter, vilket inte är så aptitligt precis. Lägg i så fall godbitarna i en liten burk så håller de sig tills hunden kommer. Det kan faktiskt vara lite mer spännande att tillsammans öppna asken och mata hunden än att den bara tar godiset i farten.

Var inte rädd för att använda godbitar i spårstarten om du har något som behöver justeras!

  

 

Kommentera