«

»

apr 08

Appellspårkurs

Efter åtta roliga kurstillfällen var det avslutning på appellspårkursen den 26 mars. Vi hade en liten låtsastävling som började med spår på fält. En kall morgon med så småningom stigande värme gjorde att spåren blev aningen klurigare än vad vi tidigare övat på, och det kanske inte hjälpte att ett antal rådjur passerade över åkrarna, men hundarna gjorde ändå så gott de kunde.

Cox nosar målmedvetet.

Missy följer spåret.

Ville har fäst rejält i spårkärnan.

Full fart på Tiika.

Sedan åkte vi till klubbstugan i Tanum och avverkade budföring, lydnad och platsliggning i tur och ordning. Visst finns det saker att öva på och finslipa, men den viktigaste upplevelsen tror jag ändå var att deltagarna upptäckte att det inte var så dramatiskt som de kanske föreställt sig.

Cox springer så fort på budföringen att han nästan sprang ut ur bilden!

Några slutsatser från kursen:

  • Träna spår i olika miljöer, med olika liggtider och olika längder. Variation gör att hunden får många erfarenheter och lär sig generalisera.
  • Träna upp intresset för spårpinnarna vid sidan om spårträningen och gör en stor affär av dem även i spåret. Utan pinnar, inga poäng.
  • Plocka upp pinnarna även om hunden inte stannar!
  • Lydnadsmomenten går att träna på och nöta. Kom ihåg att det är hunden känsla som är det viktigaste att fokusera på! Den ska uppleva tävlingssituationen som mysig och kul.

Jag önskar alla deltagarna ett stort lycka till i framtida träning och tävling. Spåra lugnt, allihop!

Kommentera