«

»

feb 09

Nosework-kurs med Thina

Avslutning av nosework-grundkursen på Tanums maskinstation ikväll med Thina från Sportsman’s Pride – superkul att träffa alla duktiga hundar och förare igen! Nästan alla kommer att fortsätta med nästa kurs, så det ska bli jättekul.

Idag rådde det ingen som helst tvekan hos någon av hundarna om att de verkligen fattat doften. De valde den gång på gång framför diverse störningar som korv och leksaker och trots att matte eller husse körde omvänt lockande och Är du säker? (en av våra säkringsövningar). Fina, smarta hundar!

Vi provade också ett litet okänt sök där Thina och jag gömt doften i ett rum utan att förarna visste var. Det blev en ögonöppnare för de flesta: det är så här min hund ser ut när den har hittat doft alldeles på egen tass! Så det får bli mitt sluttips för den här kursen – se till att alltid se ut som om du inte vet!

Enya söker av omklädningsrummet.

Enya hittar doften!

Vi har tagit upp det förut men det kan aldrig sägas för många gånger 🙂 Det innebär alltså att du följer med hunden även om den letar på ställen där du vet att det INTE finns doft, och att du inte stannar eller leder hunden till den del av området där doften finns.

Låt hunden sköta arbetet! Så länge den jobbar behöver du heller inte prata med den och söker den kontakt och vägledning ignorerar du den. Skulle den komma av sig helt är det okej att starta om hunden med kommandoord, gest och/eller en fras av typen ”har du kollat här?”.

En trött Doris dåsar efter dagens sök.

Jätteskoj att ha den här kursen och på återseende snart!

Kommentera