«

»

feb 05

Appellydnad

Appellspårkursen på Tanums brukshundklubb tuffar på. Idag hade vi lydnadsträning i Tanums ridhus. Vi tränade linförighet, hopp över hinder och framförgående, ett moment som var nytt för de flesta. Dessutom fick alla göra tävlingsmässiga inkallningar och budföring. Varenda hund låg som en rem efter backen! Verkligen några av de snabbaste hundar jag haft på kurs.

Avslutningsvis fick alla göra en kedja med tre moment eller delar av moment och enbart tävlingsbelöning efter de två första. Godis och leksak fick enbart produceras efter sista momentets slut. En del hundar blev ganska förvånade när föraren började tjoa! Det är därför det är så viktigt att man lägger in sina tävlingsbelöningar regelbundet även i den vanliga träningen, så att hunden vänjer sig vid dem och verkligen tar belöningarna på rätt sätt – som en belöning.

Efter kedjan får man utvärdera hur det gick, men man går inte in och petar i detaljer där och då. Istället får man reparera det som inte gick bra några gånger och köra en ny kedja. Kedjan är bara en avstämning som visar var ni ligger. När hunden vänjer sig vid att träna på det här sättet kan du lägga in längre moment, fler moment och fler störningar i kedjan.

Förra gången hade vi spårträning och det ska vi ha nästa gång också. De flesta hundarna är redan intresserade av pinnarna även om det är spåret som gäller framför allt! Kul att alla är så motiverade – det värmer i hjärtat när jag tänker på att de får göra det de älskar: använda sin nos.

Kommentera