«

»

feb 04

Fortsättningsdag med nosework

Idag gick vi vidare i träningen. Vi har sådan tur som kan vara på Tanums maskinstation, som verkligen är som gjort för noseworkträning och -kurser!

Nytt för dagen var utomhussök, där vi gick igenom de fyra V:na som kan vara bra att ha i åtanke, och som är särskilt viktiga för nybörjarhundar:

  • Vallning – gå runt i området och avsätt din vittring överallt så att det inte blir ett spår rakt fram till doftgömman.
  • Vind – beakta vindriktningen så gott det nu går. För hundar som precis ska börja söka utomhus är motvind att föredra eftersom de då kan få doften i nosen redan vid startlinjen. I andra hand önskas sidvind. Medvind kan bli väldigt klurigt för orutinerade hundar då de (beroende på doftens placering) kan behöva gå utanför sökområdet för att få korn på doften.
  • Vandring – att kika runt i området före sök medan någon håller din hund gör att du visar hunden områdets begränsning samtidigt som du kan tagga hunden att undra vad du har ”tappat” på platsen. Vandringen rekommenderas starkt de första månaderna av nosework-träning och även senare om du står inför ett svårare sök eller om hunden får en motivationsdipp.
  • Välrastad hund – graffittisprejande jyckar får man träna särskilt, men kisspauser i arbetet ska inte behövas under sök. Se till att du gjort vad du kan för att tarm och blåsa är tömda innan du låter hunden jobba. Visst kan olyckor hända; utomhussöket är särskilt drabbat av just spännande störningsdofter som måste urinmarkeras, men om du säkerställer att hunden inte är nödig minskar riskerna trots allt. Det är också lättare att koncentrera sig om man inte behöver gå runt och hålla igen, eller hur?

Förutsättningarna för utomhussöket var särskilt fördelaktiga idag. Vi hade en lätt motvind i klart avgränsade sökområden där inga hundar tidigare rastat sig (och knappast några andra djur heller eftersom områdena bestod av före detta satellitfundament belamrade med vackra stenblock). Söken gick också galant! Förarna var förvånade över hur duktiga hundarna var och hur lätt de snappade upp doften. Det var intressant också att notera att hundarna jobbade på olika sätt.

Medan vi ändå var utomhus passade vi på att introducera fordonssök för hundarna. Inte det allra lättaste att söka på ett gäng sopbilar, kanske, men de står så bra parkerade och har fått tjäna som sökfordon flera gånger förr. Hundarna sökte duktigt trots störningsodören (eller det kanske bara är vi människor som tycker sopbilar stinker illa?) och fann både den första gömman (vid registreringsskylten fram), de tre gömmorna på fordon nummer två placerade för att uppmuntra dem att söka runt fordonet samt de två okända gömmorna på ytterligare två fordon. Trots ett oväntat avbrott i form av en okänd lösspringande hund löstes uppgifterna fint.

Äntligen kunde vi gå in i värmen. Flera olika sorters behållarsök provades på (kartonger, plastlådor och väsksök) och dessutom sök med smarriga godisbitar som störningsdoft – som ingen brydde sig om! Därefter några säkringsövningar: Är du säker? och omvänt lockande. Men det är svårt att lura smarta hundar! Övningarna gick över förväntan. Hundarna såg ut att uppskatta leken!

Sist för dagen körde vi ett inomhussök med en okänd gömma. Okända gömmor är ju suveräna för att dubbelkolla om man lärt sig läsa sin hunds beteende när den finner doft. Det är dock superviktigt att det finns någon med som kan bekräfta att man hittat rätt, så att föraren inte missar att belöna en funnen gömma. Trots att det var slutet på dagen och hundarna började bli lite trötta klarades denna övning finfint. Så kul att se dem jobba så bra och målmedvetet hela dagen!

Roligt också att även förarna skött sig exemplariskt :-). Det är mycket att ta in inte bara för de fyrbenta utan självklart även för människorna. Jag vet själv att jag brukar kollapsa totalt efter en dagskurs trots att jag kanske bara kört några pass. Som tur är gör det inget om de glömde någon detalj här och där – allt står i boken Nosework – allt du behöver veta!

Kommentera