«

»

jan 28

Tillfälle 2 på grundkurs i nosework i Tanum

26 januari 2017

Dags för andra tillfället på grundkursen i nosework som Thina (Sportsman’s Pride) och jag håller tillsammans. Superduktiga ekipage även denna gång! Det syns verkligen att hundarna älskar detta.
Idag introducerade vi behållarsök på kartonger och plastlådor. Alla hundarna fattade grejen, och som förare kan du underlätta träningen genom att följa några små tips :-).
  • Vänd dig så att du står riktad mot den låda som hunden söker på för stunden. Många förare står (omedvetet) riktade mot doftlådan trots att hunden söker på andra lådor. Risken är då att hunden så småningom börjar gå på förarens kroppsspråk istället för att jobba självständigt. Det är superviktigt att du som förare agerar som om du inte har en aning om var doften finns. Alltså: 1) Gå inte fram till doftlådan eller vänd dig mot den om hunden inte har kommit dit än. 2) Följ med hunden när den söker på andra (tomma) lådor. Låtsas som om varje låda kan vara den rätta.
  • Tjata inte på hunden! Har du ett sök-kommando och hunden börjar jobba på det, behöver du inte upprepa det alls såvida den inte kommer av sig av någon anledning. Allt prat till hunden innebär ett kontakttagande och kan göra att hunden tappar fokus på arbetet.
  • Var snabb med belöningen men inte så snabb att du är framme vid lådan före hunden! En klicker eller vältajmat >bra< kan vara räddningen, så hinner du ta fram godiset utan att tipsa hunden om rätt låda av misstag.
Som vanligt är det så himla kul och tillfredsställande att se så många nöjda hundar och förare efter avslutat träningspass! Lycka till med behållarsöket :-).

Helena

Kommentera